czwartek, 29 marca 2012

Pieczeń rzymska


Dziś pieczeń rzymska czyli mniej pieszczotliwie nazywając - klops pieczony. Inna wariacja przygotowania mięsa mielonego. Wyszło całkiem smacznie :) 

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10-15min +1h pieczenia 

Składniki: 
  • 1kg dowolnego mielonego mięsa
  • 5 jajek
  • 1 duża cebula
  • 1 czerstwa bułka (lub 4 łyżki bułki tartej)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
4 jajka ugotować w osolonej wodzie (przez 6 minut). Wyjąć, ostudzić i obrać.
Do mięsa mielonego dodać surowe jajko, posiekaną drobno cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę (lub bułkę tartą), doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać i starannie wyrobić masę mięsną. 
Na posmarowanym olejem papierze do pieczenie wyłożyć połowę masy mięsnej, formując z niej prostokąt o bokach trochę mniejszych niż wymiary dna formy keksowej, w której będziemy piec pieczeń. Po środku umieścić ugotowane jajka jedno za drugim. Przykryć wszystko pozostałą masą mięsną. Dokładnie zlepić brzegi i uformować roladę. Szczelnie zawinąć ją wolnymi bokami papieru i przełożyć do formy keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok 45 minut. Następnie rozchylić papier i posmarować wierzch pieczeni łyżką oleju i piec dalej bez przykrycia jeszcze przez 15-20 minut aż góra pieczeni się przyrumieni.

Wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry i gotowe :) Wystudzona jest również doba na kanapki.

Smaczego!

2 komentarze:

  1. jadłam raz taką pieczeń i mi smakowała.
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ps: nie włączałam tego - nie wiedziałam że jest przypisane z urzędu :) dzięki za uwagę

      Usuń