Dziś pieczeń rzymska czyli mniej pieszczotliwie nazywając - klops pieczony. Inna wariacja przygotowania mięsa mielonego. Wyszło całkiem smacznie :)
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10-15min +1h pieczenia
Składniki:
- 1kg dowolnego mielonego mięsa
- 5 jajek
- 1 duża cebula
- 1 czerstwa bułka (lub 4 łyżki bułki tartej)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
4 jajka ugotować w osolonej wodzie (przez 6 minut). Wyjąć, ostudzić i obrać.
Do mięsa mielonego dodać surowe jajko, posiekaną drobno cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę (lub bułkę tartą), doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać i starannie wyrobić masę mięsną.
Na posmarowanym olejem papierze do pieczenie wyłożyć połowę masy mięsnej, formując z niej prostokąt o bokach trochę mniejszych niż wymiary dna formy keksowej, w której będziemy piec pieczeń. Po środku umieścić ugotowane jajka jedno za drugim. Przykryć wszystko pozostałą masą mięsną. Dokładnie zlepić brzegi i uformować roladę. Szczelnie zawinąć ją wolnymi bokami papieru i przełożyć do formy keksowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez ok 45 minut. Następnie rozchylić papier i posmarować wierzch pieczeni łyżką oleju i piec dalej bez przykrycia jeszcze przez 15-20 minut aż góra pieczeni się przyrumieni.
Wyjąć z piekarnika, pokroić w plastry i gotowe :) Wystudzona jest również doba na kanapki.
Smaczego!
jadłam raz taką pieczeń i mi smakowała.
OdpowiedzUsuńps.warto usunąć weryfikację obrazkową bo wnerwia.:)
ps: nie włączałam tego - nie wiedziałam że jest przypisane z urzędu :) dzięki za uwagę
Usuń