Ładnie się prezentuje (ładniej niż na zdjęciach :)) i ma ciekawy smak, do tego niezbyt droga. Polecam :)
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 25min + 30min pieczenia
- opakowanie mięsa mielonego (może być z indyka lub mieszane - wg uznania)
- 2 torebki ryżu (200g)
- ok 3 pomidory (średniej wielkości)
- cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- oregano, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz, curry
- oliwa (do smażenia)
- ser żółty lub mozarella (do posypania)
Wykonanie:
Ugotować ryż i przestudzić, a następnie wymieszać z curry. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, ziołami prowansalskimi i bazylią. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, a następnie pokroić w plastry. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami (od dołu):
- 1/2 pomidorów
- 1/2 ryżu
- mięso mielone
- reszta ryżu
- reszta pomidorów
- ser
Proste, a na pewno smaczne.
OdpowiedzUsuńFajny, oryginalny pomysł z ryżem curry! Z pewnością wypróbuję ten zapiekankowy patent!
OdpowiedzUsuńczy piec pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńja piekę pod przykryciem - mniej wszystko wysycha :) przepraszam za tak późną odpowiedź...
Usuń