poniedziałek, 19 marca 2012

Zapiekanka z mielonego mięsa z ryżem curry


Ładnie się prezentuje (ładniej niż na zdjęciach :)) i ma ciekawy smak, do tego niezbyt droga. Polecam :)

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok 25min + 30min pieczenia

Składniki (na małe okrągłe naczynie żaroodporne):


  • opakowanie mięsa mielonego (może być z indyka lub mieszane - wg uznania)
  • 2 torebki ryżu (200g)
  • ok 3 pomidory (średniej wielkości)
  • cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • oregano, majeranek, zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz, curry
  • oliwa (do smażenia)
  • ser żółty lub mozarella (do posypania)

Wykonanie
Ugotować ryż i przestudzić, a następnie wymieszać z curry. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać mięso - posolić, popieprzyć, a gdy już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, ziołami prowansalskimi i bazylią. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, a następnie pokroić w plastry. W żaroodpornym naczyniu układać warstwami (od dołu):


  1. 1/2 pomidorów
  2. 1/2 ryżu
  3. mięso mielone
  4. reszta ryżu
  5. reszta pomidorów
  6. ser
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30min.

Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Proste, a na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny, oryginalny pomysł z ryżem curry! Z pewnością wypróbuję ten zapiekankowy patent!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. ja piekę pod przykryciem - mniej wszystko wysycha :) przepraszam za tak późną odpowiedź...

      Usuń