środa, 6 czerwca 2012

Krakersy czosnkowo - serowe


Zbliża się EURO - czas na przekąski :) Oczywiście zawsze można kupić w sklepie, ale czasem najdzie nas ochota wieczorem na coś słonego - za oknem ulewa/wichura/ ciemno itp... i nie chce się nigdzie wychodzić. Wtedy taki przepis jest wybawieniem :) Składniki standardowe - prawie zawsze mamy wszystko. Danie nie skomplikowane - gdyby nie czekanie godziny na schłodzenie ciasta, byłoby nawet ekspresowe. Polecam spróbować...

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.1,5h (10min przygotowania + 1h chłodzenia + ok.20min pieczenia (w dwóch turach)

Składniki: 
  • 2 szklani mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75g masła czosnkowego (dla tych co nie lubią czosnku, można dodać samo masło)
  • 120g startego na drobnych oczkach żółtego sera
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • ewentualnie ulubione zioła: tymianek, kminek, papryka itp. (1-2 łyżeczki)
  • sól do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować (najlepiej hakiem do ciast drożdżowych lub w melakserze). Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Przykryć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na 1h.

Po tym czasie rozwałkować bardzo cienko na ok.1mm (im cieńsze, tym krakersy będą smaczniejsze i bardziej chrupiące) na nienatłuszczonej blaszce, macie silikonowej bądź papierze do pieczenia. Można lekko podsypać mąką - jeżeli bardzo będzie się lepić. Okrągłym nożem do pizzy (najlepszy jest do tego) bądź też zwykłym pokroić rozwałkowane ciasto na kwadraty lub prostokąty (ciasto jest kurczliwe i będzie się zbiegało, ale nie należy się tym przejmować :)), ponakłuwać każdy krakers widelcem i oprószyć solą.

Piec w temperaturze 200ºC przez 5-10min, w zależności od grubości krakersa. Powinny się zezłocić.

Smacznego!

Jeżeli przepis wam się spodobał, bardzo proszę o głosy: TUTAJ :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz