CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 1,5-2h (biszkopt - 5 min + 40 min pieczenia + studzenie) (masa truskawkowa ok 10 min) (zdobienie - wersja najprostsza 15 min, mi zajęło to ok 0,5 h)
Składniki biszkopt:
- 6 jajek
- niepełna szklanka cukru (ja dodałam 3/4)
- 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z cytryny i woda, odrobina cukru (do nasączenia) (ew. likier cytrynowy jeżeli tortu nie będą jeść dzieci :))
Mąki wymieszać i przesiać do oddzielnej miski. Białka oddzielić od żółtek, ubić na bardzo sztywną pianę (aż masa będzie "szklisto-biała"). Dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Przesiane mąki delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub szpatułką).
Samo dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boków formy niczym nie smarować). Do formy wyłożyć ciasto i piec w temperaturze 160ºC ok 35-40 min (do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości ok 60 cm opuścić je w formie na rozłożony koc na podłodze (całe powietrze ucieknie i biszkopt później nie opadnie) a następnie odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie przestudzić. Wyjąć z formy (boki biszkoptu oddzielić nożem od formy dopiero, jak biszkopt będzie całkowicie wystudzony) i przekroić na 3 części.
Przygotować poncz cytrynowy: Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać go z ok. 1,5 szklanki wody i ewentualnie dodać kieliszek likieru cytrynowego. Można dodać łyżkę cukru.
Składniki na masę truskawkową:
- 1 paczka mrożonych truskawek (40-50dag)
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,5l wody
- 0,33l śmietany 30% (lub 36%)
Śmietanę ubić. Zamrożone truskawki pokroić. Galaretki rozpuścić w 0,5l gorącej wody a następnie wrzucić do niej pokrojone, zmrożone truskawki (galaretka momentalnie wystygnie i zacznie tężeć). Całość wlać do ubitej śmietany.
Składniki na zdobienie tortu:
- 0,33l śmietany 30% (lub 36%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- duża paczka podłużnych biszkoptów (potrzebne jest ok 300g)
- ok. 0,5 kg świeżych truskawek
- ew. polewa czekoladowa (do pisania lub rysowania motywów dekoracyjnych)
- wstążka
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier. Łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki wody, jak tylko zacznie tężec, dodać do ubitej śmietany i zmiksować.
Wykonanie całego toru:
Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na patrze i nasączyć przygotowanym ponczem cytrynowym, a następnie wyłożyć na niego 1/2 masy truskawkowej. Czynność powtórzyć. Przykryć trzecim blatem, który również nasączamy ponczem. Wierzch i boki tortu smarujemy masą śmietanową. Biszkopty przyklejamy do boku dookoła tortu i związujemy wstążką. Na wierzch układamy truskawki. Ja dodatkowo jeszcze ozdobiłam tort polewą czekoladową - torebkę podgrzałam wg przepisu na opakowaniu, następnie odcięłam malutki rożek i pisałam/rysowałam po torcie.
Smacznego!
Wspaniały :)
OdpowiedzUsuńjest naprawdę bardzo smaczny i szybko znika ze stołu :) polecam spróbować
Usuń