poniedziałek, 12 listopada 2012

Placki z dyni


Sezon na dynię jeszcze się nie skończył :) Znowu nie udało mi się zrobić zdjęcia... Może następnym razem ;) Szybki, smaczny i tani obiad. Delikatniejsze od ziemniaczanych ale równie sycące. Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.30 min

Składniki (na 2-3 os.):
  • 500 g miąższu dyni (bez pestek i skóry - ok.1/2 małej dyni)
  • 2 jajka
  • 100 - 130 g mąki (ilość w zależności od konsystencji ciasta - ma być  gęste)
  • szczypta soli
  • olej/oliwa do smażenia
dodatkowo (opcjonalnie):
  • cukier puder (do posypania) - wersja na słodko
  • lub cebulka - wersja bardziej wytrawna

Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami i zetrzeć na najdrobniejszej tarce (zmiksować) - tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, sól i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie na złoty kolor.
Gotowe posypać cukrem pudrem albo zeszkloną cebulką - wg uznania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz