Sezon na dynię jeszcze się nie skończył :) Znowu nie udało mi się zrobić zdjęcia... Może następnym razem ;) Szybki, smaczny i tani obiad. Delikatniejsze od ziemniaczanych ale równie sycące. Polecam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.30 min
Składniki (na 2-3 os.):
- 500 g miąższu dyni (bez pestek i skóry - ok.1/2 małej dyni)
- 2 jajka
- 100 - 130 g mąki (ilość w zależności od konsystencji ciasta - ma być gęste)
- szczypta soli
- olej/oliwa do smażenia
dodatkowo (opcjonalnie):
- cukier puder (do posypania) - wersja na słodko
- lub cebulka - wersja bardziej wytrawna
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami i zetrzeć na najdrobniejszej tarce (zmiksować) - tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane. Dodać jajka, mąkę, sól i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie na złoty kolor.
Gotowe posypać cukrem pudrem albo zeszkloną cebulką - wg uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz