środa, 8 maja 2013

Placki kukurydziane z pomidorową salsą

 

Szybkie, tanie, zdrowe i bardzo smaczne danie. Można je dowolnie modyfikować dodając różne warzywa. U mnie w domu to awaryjny obiad, bo większość składników zawsze mam w domu. Polecam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.15min

Składniki na ok.12 placków:
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 jajka
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mleka 2%
  • 2 łyżeczki czerwonego pesto
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • oliwa/olej do smażenia
Składniki na sos/salsę:
  • 2 pomidory (można też użyć pomidorki koktajlowe)
  • łyżka posiekanej, świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • odrobina octu balsamicznego
Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sitko (niekoniecznie), dodać mleko, wbić jajka, dosypać proszek do pieczenia, doprawić solą i pieprzem, dodać pesto. Energicznie wymieszać tak, aby nie było grudek. Wsypać odsączoną kukurydzę. 
Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym/oliwie na złoty kolor. (Na jednego placka nakładałam ok 1,5 łyżki).

Pomidory umyć, bazylię posiekać. Wymieszać bazylię z 1 pomidorem, solą, pieprzem, odrobiną octu balsamicznego i przeciśniętym przez praskę czosnkiem - zmiksować. Drugi pomidor pokroić w kostkę i dodać do reszty sosu.

Na gotowe placuszki nałożyć sos. Gotowe.

Smacznego!
inspiracja: lunchblog.pl ;)

1 komentarz:

  1. Robiłam kiedyś kukurydziane i były bardzo smacznie :) z pomidorową salsą na pewno smakują idealnie :)

    OdpowiedzUsuń