piątek, 11 października 2013

Pavlova cappuccin


Smaczny sposób na wykorzystanie białek. Chrupiąca beza z delikatnym, piankowym wnętrzem w dodatku o smaku kawy. Rewelacyjny deser dla kawoszy i nie tylko. Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok.10 min + ok. 1 h pieczenia + noc studzenia

Składniki:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki zmielonej w młynku kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny)
Ponadto:
  • 250 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
  • 1 łyżeczka kakao (do oprószenia)

Wykonanie:

Cukier wymieszać z kawą, odstawić. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Stopniowo - łyżka po łyżce - dodawać mieszankę cukru z kawą, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy ok. 22 cm. Wyłożyć na niego masę bezową, wyrównać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Pavlovą umieścić w piekarniku i od razu zmniejszyć temperaturę do 150C. Piec przez ok 1 godziną. Zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia ubić kremówkę, delikatnie wyłożyć ją na bezę i oprószyć kakao.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!
inspiracja: mojewypieki.com

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kawowe desery, taką bezą bym się poczęstowała z największą przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) to polecam jeszcze tort tiramisu - szybki i łatwy, a jaki smak!

      Usuń