poniedziałek, 31 marca 2014

Omlet z łososiem

Lubię omlety. Mają nieskończoną ilość możliwości w podaniu w zależności od dodatków mogą być zarówno śniadaniem, obiadem, kolacją lub deserem. A do tego są bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 5 min 

Składniki na 1 omlet:
  • 2 jajka
  • łyżka zimnej wody
  • sól, pieprz
  • masło/oliwa do smażenia
  • 2 plastry wędzony łosoś 
  • 1/2 pomidora (pokrojony w plastry)
  • 4 łyżki groszku
  • 2-3 pieczarki (pokrojone w plastry)
Wykonanie:

Jajka z łyżką zimnej wody dobrze ubić na puszystą masę (najlepiej mikserem), dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzać oliwę/masło i wlać masę jajeczną. Smażyć bez przykrycia na dużym ogniu, aż brzegi się zetną. Następnie podważyć łopatką ze wszystkich stron, aby płynna masa jajeczna znalazła się na dnie patelni. Kiedy omlet się trochę zetnie, ułożyć dodatki na jednej połowie i za pomocą łopatki przykryć je drugą połówką. Podsmażyć jeszcze przez chwilę i zsunąć delikatnie na talerz.

Smacznego!
inspiracja: inwencja własna

1 komentarz:

  1. Nie kojarzę abym jadła tak podanego łososia, ale myślę, że może to być całkiem przyjemne danie. Ja oczywiście jestem wielką fanką łososia i mogę go jeść praktycznie dzień w dzień. Bardzo smacznego łososia zawsze kupuję w https://mowisalmon.pl/produkty/ i naprawdę każdemu go polecam.

    OdpowiedzUsuń