poniedziałek, 31 marca 2014

Polędwiczki wieprzowe z kaszą jaglaną i surówką z rukoli

Pierwszy raz robiłam polędwiczki. Jakoś zawsze wydawały mi się trudne do przygotowania. Poszperałam trochę w internecie i w sumie nie znalazłam jakiegoś przekonującego sposobu na ich przygotowanie. Podpatrując różne źródła, postanowiłam wypróbować trochę po swojemu. Wyszło super! Bardzo delikatna i mięciutka. W dzisiejszej wersji z niecodziennymi i bardzo zdrowymi dodatkami :) - puree z kaszy jaglanej i kalafiora oraz surówką z rukoli Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 30 min 

Składniki (na 2 osoby):
  • polędwiczka wieprzowa (ok.450 g)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • kasza jaglana (50g)
  • pół kalafiora
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • rukola (ok. 2 garście)
  • marchewka
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek
Wykonanie:

Piekarnik wraz z niedużą blaszką nagrzać do 180C. Polędwiczkę oczyścić z błonek (to one powodują gorzki smak), doprawić solą i pieprzem i posmarować łyżką oliwy. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy. Dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwiczkę na złoty kolor, przełożyć na rozgrzaną blaszkę i piec przez 15 minut. Wyjąć upieczoną polędwiczkę i odłożyć na talerz (nie kroić przed upływem 8 minut).

W między czasie ugotować kaszę jaglaną wg instrukcji na opakowaniu i uparować/ugotować kalafior. Kalafiora pociąć na kawałki i połączyć z kaszą i posiekanym koperkiem - lub wszystko zmiksować na puree (wg własnych upodobań). Doprawić solą i pieprzem.

Rukolę umyć i wysuszyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i zetrzeć na na tarce. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Wszystko ze sobą połączyć i skropić oliwą z oliwek.

Smacznego!
inspiracja: internet, książka Chodakowskiej, inwencja własna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz