Bardzo smaczna sałatka. U mnie jako danie obiadowe. Nietypowe połączenie smaków - uczta dla podniebienia. Polecam!
CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 35 min
Składniki na 1 porcję obiadową:
- mix sałat z rukolą (1/2 opakowania)
- pierś z kurczaka (grillowana lub pieczona) 100g
- suszone pomidory w oleju (3 kawałki)
- gruszka (1/2 owocu pokrojone w plastry)
- jabłko 1/2 owocu pokrojone w plastry)
- prażone pestki z dyni, słonecznika, można dodać sezam
- garść kiełków z rzodkiewki/brokułów
- sos musztardowo-miodowy:
- 1 łyżka musztardy
- pół łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Kurczaka upiec w piekarniku w temperaturze 170C do momentu zarumienienia (ok.30 min). W tym czasie przygotować mix sałat. Ułożyć plasterki jabłka i gruszki. Gorącą lub zimną pierś pokroić w plastry, ułożyć na sałacie, polać sosem i posypać pestkami z dyni i słonecznika.
Sos: Musztardę wymieszać z miodem i oliwą, dodać sok z cytryny. doprawić solą i pieprzem. (opcjonalnie można dodać ząbek czosnku)
Sos: Musztardę wymieszać z miodem i oliwą, dodać sok z cytryny. doprawić solą i pieprzem. (opcjonalnie można dodać ząbek czosnku)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz