poniedziałek, 31 marca 2014

Sałatka specjał z kurczakiem

Bardzo smaczna sałatka. U mnie jako danie obiadowe. Nietypowe połączenie smaków - uczta dla podniebienia. Polecam!

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 35 min 

Składniki na 1 porcję obiadową:
  • mix sałat z rukolą (1/2 opakowania)
  • pierś z kurczaka (grillowana lub pieczona) 100g
  • suszone pomidory w oleju (3 kawałki)
  • gruszka (1/2 owocu pokrojone w plastry)
  • jabłko 1/2 owocu pokrojone w plastry)
  • prażone pestki z dyni, słonecznika, można dodać sezam
  • garść kiełków z rzodkiewki/brokułów
  • sos musztardowo-miodowy: 
  • 1 łyżka musztardy
  • pół łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:

Kurczaka upiec w piekarniku w temperaturze 170C do momentu zarumienienia (ok.30 min). W tym czasie przygotować mix sałat. Ułożyć plasterki jabłka i gruszki. Gorącą lub zimną pierś pokroić w plastry, ułożyć na sałacie, polać sosem i posypać pestkami z dyni i słonecznika.

Sos: Musztardę wymieszać z miodem i oliwą, dodać sok z cytryny. doprawić solą i pieprzem. (opcjonalnie można dodać ząbek czosnku)

Smacznego!
inspiracja: książka Chodakowskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz